Big Data: to be or not to be…. What’s the timing?

Geschreven door Tim Hartog op 27-09-2012


iSoms komt alles in 1 week wonderlijk samen, of voor de fans “I love it when a plan comes together” [Hannibal, A-team]. Ik geloof echter weinig in voorbestemming, maar veel meer in de gedachte dat je informatie, kansen, etc. aantrekt waar je oprecht in gelooft. Waarschijnlijk gewoon rationeel te verklaren omdat je getriggerd bent op alle omgevingssignalen die in enige relatie staan tot hetgene dat je actief bezig houdt.

InnoviQ is preferente Benelux-partner van de applicatie BIME (BI in de Cloud / Saas BI) van leverancier WeAreCloud. Op een werkbezoek in Montpellier afgelopen week was de rode draad van alle gesprekken:  het komende jaar wordt het jaar van Big Data. De vakbladen staan er vol van maar ik kijk de situatie al een tijdje aan. Toch is inmiddels al 10% van de Europese grote bedrijven met een Big Data project actief, en velen zullen volgen…  Mag ik mezelf oprecht dan nog een early-adapter noemen ;-)

Misschien loop ik niet zo voorop als ik zelf denk of zou willen, maar ik geloof wel: De juiste informatie (any time, any place) beschikbaar hebben wordt steeds belangrijker. De hoeveelheid data zal voortdurend toenemen, met de steeds grotere behoefte databronnen te combineren. De continue “struggle” naar grip op data zal blijven bestaan. De tagline van InnoviQ “Leading your information” (h)erkent deze “struggle” en richt zich op de begeleiding van onze klanten bij dit vraagstuk.

Ook de weg naar Big Data is onomkeerbaar. Op een gegeven moment is het simpelweg voor het gros van de organisaties nog onmogelijk data-analyse op een doorsnee infrastructuur “in-house” op economisch verantwoorde wijze te organiseren. Hoe fundamenteel voeren we over tien jaar dan nog discussies over veiligheid e.d. als blijkt dat het stallen van informatie bij Microsoft, Amazon of Google nog de enige weg is om onze informatiebehoefte te bevredigen?

Ik denk: die discussies duren nog jaren. Fasering van de onomkeerbare weg naar cloud leidend tot weloverwogen hybride dataomgevingen is mijn enige zekerheid voor de komende jaren. En laat dit nu zijn waarop InnoviQ zich profileert: de juiste fit zoeken tussen business en ICT met een gezonde dosis verstand en pragmatiek.

Geloven of niet geloven: misschien moet je het allebei wel niet doen! Ik heb besloten gewoon de eerste stappen te gaan zetten en te bekijken waar ik uitkom. En dan bestaat er ook nog risicoloos geloven: ICT is voor mijn pensioen volledig in de cloud gesitueerd! Ik ben er toch inmiddels al zeker van dat ik langer door moet werken dus dat ga ik wel meemaken. In de volgende blogbijdragen vast meer….

Het artikel over hybride BI / DW-omgevingen dat me gedreven heeft:
The Need for a New BI/DW Ecosystem

 


Labels: innoviq, big data, bime, business intelligence, cloud, dw, innovatie, saas