Big data in de zorg

Geschreven door Ronald Kubbe op 03-12-2012


Na alle berichten dit jaar over Big Data krijg ik nog wel eens te horen dat het fantastisch is dat we nu grote datasets snel kunnen analyseren, maar … wat zijn nou die grote datasets? Een veel gehoord voorbeeld van Big Data is social media data (facebook, twitter, etc) die gebruikt kan worden om te analyseren hoe de omgeving de eigen organisatie beoordeeld. 

Als we doordenken naar toepassingen in andere sectoren komen we bijvoorbeeld uit bij de zorg. Door het gebruik van persoonlijke gadgets / apps (zoals apps die je hartslag en ademhaling meten) wordt nu al een veelheid aan gegevens verzameld.

Stel je nu eens voor dat mensen bij het gebruik van deze apps toestemming geven om deze gegevens voor gezondheidsdoeleinden ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap. Een snel rekensommetje levert al snel duizelingwekkende hoeveelheden data op die beschikbaar komen.

Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden voor het analyseren van patronen. Met de inzichten die daaruit komen kunnen mensen (persoonlijk?) tips gegeven worden over het veranderen van hun levensstijl.

Tot voor kort waren er geen tools beschikbaar waarmee je snel en eenvoudig (drag en drop) deze grote hoeveelheden data kunt analyseren. En zonder goede analyses bleven de inzichten in de grote datasets verborgen. Nu deze tools snel ontwikkeld worden zie je een trend op gang komen waarbij steeds meer data vastgelegd en verzameld wordt. 

In de VS wordt deze uitdaging onderkend, dit is dan ook de reden dat organisaties als “the National Science Foundation” en “the National Institutes of Health (NIH)” 15 million dollar subsidie uitgereikt heeft om 8 big data onderzoeksprojecten te financieren. Het doel hiervan is om onderzoek te helpen versnellen die de gezondheid kan verbeteren – door het ontwikkelen van tools om biomedische gegevens te extraheren uit grote hoeveelheden complexe data.

In Nederland is een onderzoek gaande naar het effect van de levensstijl op het gezond ouder worden (www.lifelines.nl). Hier doen al meer dan 100.000 mensen mee die gedurende minimaal 30 jaar gevolgd worden en waarbij jaarlijks veel data verzameld worden (via vragenlijsten en medische onderzoeken). Dit is ook een mooi voorbeeld van het verzamelen van grote hoeveelheden data in de gezondheidszorg, waarbij de hoeveelheden data wellicht nog veel groter kunnen worden als in de toekomst gebruik gaat worden van eerder genoemde apps.

Deze blog is geïnspireerd door het artikel “Big Data is transforming Healtcare” van Daniela Hermandez.


Labels: innoviq, big data, gezondheid, innovatie, zorg