Cloudvervuiling: hoe maken we weer schoon schip?

Geschreven door Tim Hartog op 15-03-2013


De cloud: ICT-vakbladen staan er vol van. Zelfs bij veel niet IT-ers is de functionele internetwolk inmiddels een begrip. IT-leveranciers beseffen dat 'the new world of cloud' in aantocht en onomkeerbaar is. En 'to be fair': ook wij als consultants zien belangrijke aanstaande verschuivingen in ICT, waar de cloud de komende jaren een zeer grote rol in gaat spelen.

Door de hype raakt het begrip cloud echter vervuild. Iedereen vindt er wat van, waar ik op zich niet tegen ben... Cloud is immers iets wat de gemoederen bezig zou moeten houden gezien de impact die het heeft op de manier waarop we ICT vandaag de dag organiseren. Het feit dat ICT een grote invloed uitoefent op ons alledaagse leven, zowel in werk als privé, betekent dat de cloudontwikkeling iedereen vroeg of laat raakt.

De begripsvervuiling komt voornamelijk voort uit de ICT-markt zelf, vanuit de drang mee te liften op die onomkeerbare cloud, actief onderdeel uit te maken van de cloudbeweging en - met al het respect - geld te verdienen aan de cloud. Niets mis mee: maar zo komen de cloudfabels en -mythen in de wereld. Want: snap jij nou nog wat de echte cloud is?

Waar al langere tijd sprake is van fenomenen zoals outsourcen, offshoren en hosten, heet dat nu vaak opeens cloud. Dat cloud-ding wordt hybride, publiek of privaat aangeboden. En over de verschillende ICT-dimensies bezien, spreken we opeens over IaaS, SaaS, PaaS, etc. Oude wijn in nieuwe zakken? Of is die aardverschuiving die cloud heet echt op stoom en worden nieuwe vormen van ICT-dienstverlening aangeboden? Ik constateer vaak dat eerste...

Ik vind de smet op cloud jammer. Cloud is voor mij samengevat: 1). volledig web- en browserbased, 2). volledig flexibel en schaalbaar in afname, 3). een ICT-dienst pur-sang afnemen. Maar hoe leg je het werkelijke cloudconcept en de aanstaande paradigmaverschuivingen in ICT op een duidelijke manier aan belanghebbenden uit? Dit filmpje van 5.36 minuten is daar in mijn optiek uitermate goed in geslaagd en heeft een ereplaats op ons blog verdiend!

Klik hier voor 'The New Normal' by Peter Hinssen

Labels: innoviq, cloud, iaas, innovatie, opinie, paas, saas, trends