Een paspoort aanvragen: kan dat nu niet anders!
Geschreven door William van Grieken op 08-11-2016


Ik heb recent een SMS-bericht ontvangen van mijn gemeente vanwege het feit dat mijn paspoort gaat verlopen. Prima service trouwens om op deze wijze te worden geattendeerd op het tijdig vervangen ervan. Zeker gelet op een geplande vakantie met  kerst.

Op basis van dit bericht ben ik naar de gemeentelijke website gegaan om te kijken hoe ik dit het beste kan regelen. Via het zogenaamde digitale loket kom ik van alles te weten of het hoe, wat en waarom. Daarbij vielen me twee dingen op:

paspooty

  1. Ik was, zoals het een echte Nederlander betaamd, benieuwd naar de prijs. De kosten voor het paspoort bedraagt € 64,40. Waarbij tussen haakjes staat aangegeven dat het landelijk vastgesteld maximum bedrag € 64,44 is. Een kleine meevaller dus.

  2. De wijze waarop ik kan aanvragen is eigenlijk heel erg traditioneel. Via het digitale loket kan ik het betreffende product selecteren om vervolgens een fysieke afspraak te maken. Een voordeel: de afspraak kan op maandag en woensdag ook na werktijd. Wel prettig als je fulltime werkt zullen we maar zeggen. Nadeel is wel dat voor het ophalen ook een afspraak gemaakt moet worden. Het laten thuisbezorgen is overigens in sommige gemeenten wel gewoon mogelijk.

Om met het eerste punt te beginnen. Ik snap nog steeds niet goed waarom er voor dit soort producten (ik denk ook aan rijbewijs) verschillende tarieven worden gehanteerd. Het aanvraagproces is overal identiek aan de balie. De aanvraag wordt vervolgens verwerkt door het Franse bedrijf Sagem Identification en vervolgens binnen een standaardlevertijd van 5 werkdagen opgeleverd.

De reden waarom paspoorten centraal worden gemaakt,  is bedoeld om fraude te voorkomen. Nederland heeft sinds 2011 een nieuw model paspoort dat nog beter bestand moet zijn tegen misbruik en vervalsing. Met de betreffende Franse producent is afgesproken dat zij continu onderzoek blijft doen om het document fraudebestendiger te maken. De fraude met blanco reisdocumenten, die voor 2011 nog bij alle gemeenten lagen, is daarmee nagenoeg verdwenen.

Als je kijkt naar het aanvraagproces aan de balie dan lijkt een fysieke afspraak ook pure noodzaak. Het geeft de baliemedewerker de mogelijkheid om uw identiteit te controleren. Naast de verplichting om het verlopen paspoort in te leveren, kan immers visueel worden waargenomen of u de persoon bent die u zegt te zijn.

Bovendien is het tegenwoordig verplicht om twee vingerafdrukken af te laten nemen. Die worden digitaal opgeslagen in de chip van het paspoort en in een database van het ministerie van Binnenlandse Zaken: de reisdocumentenadministratie. Met de twee vingerafdrukken voldoet het Nederlands paspoort of ander reisdocument aan de eisen die door de Europese Unie zijn gesteld. Deze richtlijnen zijn in 2003 opgesteld, vooral door aandringen van de Verenigde Staten. Dit als reactie op het drama met de Twin Towers in New York op 11 september 2001. De VS dreigden met een  strengere  visumplicht als Europa de passen niet zou aanpassen.

kwaliteit en snelheid

Een nieuwe ontwikkeling en het modewoord op dit moment, is de blockchain technologie. Mocht u hier meer over willen weten dan verwijs ik graag naar een eerdere blog. Of anders gewoon even googlen.

Naast de financiële sector duiken ook overheidsorganisaties op dit fenomeen. Ik verwijs u graag de volgende website van de VNG waarbij er initiatieven worden ontplooid om samen met gemeenten na te gaan hoe blockchain het beste ingezet kan worden in de gemeentelijke organisatie. In de berichtgeving rondom de blockchain technologie worden er kansen gezien om de gemeentelijke processen zoals de uitgifte van paspoorten of het innen van belastingen anders te organiseren. De gemeente als betrouwbare tussenpersoon is dan niet meer nodig om er op toe te zien dat alle benodigde gegevens aanwezig zijn en ook kloppen.

U voelt hem al aankomen. Dit zal leiden tot een vermindering van de administratieve lasten.  Ondanks wellicht alle scepsis of zoiets echt kan, en betrouwbaar is gelet op onder andere privacy, ben ik als digi-fanaat vóór. Het gemak dient de mens wat mij betreft!

….. of dit uiteindelijk ook voor een lage vaste prijs kan, is nog maar de vraag natuurlijk.


Labels: innoviq, blockchain, digitaal, paspoort, proces
Een jubilaris in ons midden!

Een jubilaris in ons midden!

15-04-2024 - Anna Bertling

Een jubilaris in ons midden! Na de recente jubilarissen zetten we nu graag Luciano Currie in het zonnetje vanwege zijn 5-jarig jubileum binnen InnoviQ. Luciano heeft de afgelopen jaar mooie stappen...

Een nieuwe collega...

Een nieuwe collega...

05-02-2024 - Britt Gelderblom

Mijn naam is Britt Gelderblom en in deze blog wil ik graag kennismaken en iets vertellen over mijn professionele reis en wat ik voor jullie kan betekenen. Sinds 1 januari 2024 ben ik in dienst bij...

Werk je met persoongsgegevens? Aan de slag met een DPIA

Werk je met persoongsgegevens? Aan de slag met een DPIA

31-01-2024 - Niels Jumelet

Bij overheidsorganisaties worden dagelijks grote hoeveelheden persoonsgegevens verwerkt. Het waarborgen van de privacy van de betrokkenen is daarbij topprioriteit. Het veilig behandelen van...