Kan business intelligence eenvoudig?

Geschreven door Ronald Kubbe op 01-03-2013


Sinds enige jaren werken we met de tool BIME (Business Intelligence Made Easy). Oorspronkelijk hebben we de tool ontdekt toen we op zoek waren naar handige tools die 'als een service' beschikbaar zijn. Het bleek echter meer te zijn dan een 'standaard' business intelligence tool die 'in de cloud' geplaatst is.

IMacHet gemak waarmee koppelingen naar databronnen gemaakt kunnen worden, de snelheid waarmee je kan starten met het analyseren van je data en het maken van dashboards die je vervolgens deelt met gebruikers, maken dat het werkelijk een product is waarmee Business Intelligence eenvoudig gemaakt is.  Een korte video van het gebruik van Bime vind je hier.

Nu ik de tool enkele jaren in de praktijk gebruik vind ik het nog steeds een erg makkelijke tool om snel analyses uit te voeren en dashboards te maken. Het hele traject voor een klant van het opzetten van de omgeving tot het opleveren van de eerste voorbeeld dashboards, kost me nu eerder dagen dan weken werk. We kunnen het dan direct over de informatievragen hebben aan de hand van de gegevens van de klant en kunnen complexe aanschaf, installatie en implementatietrajecten overslaan. 

De vraag is echter of met deze tool business intelligence nu eenvoudig geworden is?

Als je alleen naar de tool kijkt dan kan hierop bevestigend beantwoord worden. Dit geeft echter een vertekend beeld van het business intelligence vakgebied. Het doel van business intelligence is voor mij primair het ondersteunen van de besluitvorming in de organisatie (op alle niveaus in de organisatie) op basis van de gegevens. In deze doelstelling zitten 2 onderdelen opgenomen: 'op basis van gegevens' en 'besluitvorming'. 

Het onderdeel 'besluitvorming' kan met behulp van bime beter doordat je sneller en eenvoudiger je gegevens kan analyseren, inzichten kan krijgen. Je reactietijd wordt dus sterk vergroot waardoor je sneller en adequater kunt reageren op ontwikkelingen in je organisatie. 

Bij het onderdeel 'op basis van gegevens' zit de adder onder het gras. Indien je data goed gestructureerd en van goede kwaliteit is, is deze snel in bime te gebruiken voor analyses. Indien de data niet aan deze voorwaarden voldoet loop je het risico besluiten te nemen op basis van verkeerde gegevens (bij slechte datakwaliteit) of is het erg lastig om de data goed in bime te gebruiken.

In de volgende situaties is business intelligence eenvoudig met Bime:

Conclusie:
Bime maakt business intelligence eenvoudig onder een aantal voorwaarden. Indien daaraan voldaan is, is Bime een BI-tool waarmee je eenvoudig je gegevens kunt combineren, visueel analyseren en de inzichten via online dashboards kunt delen. Doordat Bime als een service beschikbaar is en eenvoudig in gebruik is kun je heel snel aan de slag met je gegevens.  

Bime is niet een uitgebreide datawarehouse oplossing of een tool waarbij in de rapportages complexe berekeningen gemaakt moeten worden. Indien dit nodig is kan je beter gespecialiseerde tools hiervoor gebruiken. Bime lost eveneens niet datakwaliteit problemen op. 

Ben je nieuwgierig geworden naar de eenvoud van bime? Lees dan hier meer.


Labels: innoviq, big data, bime, business intelligence, cloud, datavisualistie