Kansen en risico's van AI-modellen
Geschreven door Luciano Currie op 16-06-2023


De toepassing van generatieve AI voor zowel commerciële- als overheidsorganisatie biedt zowel kansen als uitdagingen. Generatieve AI is een technologie die ingezet wordt om nieuwe teksten, foto’s, video’s of audio te creëren. Een goed voorbeeld hiervan is ChatGTP zoals de laatste tijd vaak te horen is in het nieuws. Deze technologieën kunnen een revolutie teweegbrengen in elke sector. In dit artikel bespreken worden de potentiële voordelen en risico’s van generatieve AI-modellen. Potentiële voordelen van generatieve AI-modellen bij gemeenten:

(1) Verbeterde dienstverlening: Generatieve AI kan worden gebruikt om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te personaliseren en te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van chatbots  die 24/7 beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken.
(2) Beleidsvorming: AI kan helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden gegevens om patronen en trends te identificeren die van invloed kunnen zijn op beleidsvorming.
(3) Efficiëntie: Door routinematige en repetitieve taken te automatiseren, kunnen gemeenten hun efficiëntie verhogen en middelen vrijmaken voor belangrijkere taken.
(4) Fraudedetectie: AI kan helpen bij het identificeren van onregelmatigheden in gegevens, wat nuttig kan zijn bij het opsporen van fraude of misbruik van overheidsdiensten.

De mogelijke risico's en uitdagingen van het gebruik van generatieve AI-modellen kunnen zijn:

(1) Privacy en ethiek: Het gebruik van AI roept vragen op over privacy en ethiek, vooral als het gaat om het verwerken van persoonlijke gegevens van burgers.
(2) Implementatiekosten: Het invoeren van AI in gemeentelijke processen kan een aanzienlijke investering vergen. Niet alleen zijn er directe kosten verbonden aan de aankoop of ontwikkeling van de technologie, maar ook aan opleiding van personeel, systeemintegratie en voortdurende onderhoud en aanpassingen om ervoor te zorgen dat de AI-oplossingen effectief blijven en voldoen aan veranderende behoeften en voorschriften.
(3) Technische expertise: Het gebruik en beheer van AI vereist technische expertise. Dit kan een uitdaging zijn voor gemeenten die niet over voldoende interne IT-capaciteit beschikken.
(4) Toezicht: Het is belangrijk dat er voldoende toezicht en controle is op AI-systemen om fouten, vooroordelen en andere problemen te voorkomen. 

Generatieve AI-modellen hebben het potentieel om aanzienlijke voordelen te bieden voor de bedrijfsvoering en dienstverlening van bijvoorbeeld gemeenten, maar brengen ook risico’s en uitdagingen met zich mee. Gemeenten die overwegen om generatieve AI-modellen te implementeren, moeten de voor- en nadelen zorgvuldig afwegen en ervoor zorgen dat ze over de benodigde expertise en middelen beschikken om deze technologieën effectief te beheren

Bovendien is samenwerking tussen verschillende belanghebbenden binnen de gemeente, zoals beleidsmakers, IT-specialisten en leidinggevenden, cruciaal voor een succesvolle implementatie. InnoviQ kan hierbij een centrale rol spelen, door deze belanghebbenden te ondersteunen en te adviseren bij hun digitale transitie, en door hen te helpen bij het navigeren door de complexiteiten van AI-implementatie.

 

Een jubilaris in ons midden!

Een jubilaris in ons midden!

15-04-2024 - Anna Bertling

Een jubilaris in ons midden! Na de recente jubilarissen zetten we nu graag Luciano Currie in het zonnetje vanwege zijn 5-jarig jubileum binnen InnoviQ. Luciano heeft de afgelopen jaar mooie stappen...

Een nieuwe collega...

Een nieuwe collega...

05-02-2024 - Britt Gelderblom

Mijn naam is Britt Gelderblom en in deze blog wil ik graag kennismaken en iets vertellen over mijn professionele reis en wat ik voor jullie kan betekenen. Sinds 1 januari 2024 ben ik in dienst bij...

Werk je met persoongsgegevens? Aan de slag met een DPIA

Werk je met persoongsgegevens? Aan de slag met een DPIA

31-01-2024 - Niels Jumelet

Bij overheidsorganisaties worden dagelijks grote hoeveelheden persoonsgegevens verwerkt. Het waarborgen van de privacy van de betrokkenen is daarbij topprioriteit. Het veilig behandelen van...